Monday, June 20, 2011

Dalca daging/ayam cik Amira



Hari ini cik amira sakan berkongsi resepinya

hahaha

cik amira nie bukanlah pro sangat

bab masak ni

tapi tulah

curious

and 

cik amira memang suka 

masak

walaupun tak sesedap mana

ok,dalam entri malam ni

cik amira nak berkongsi resepi 

dalca daging/ayam

yang nie kawan cik amira

cik wani ghani yang request 

so apa lagi jom lah try

tapi maap la..takda gambar nya

nanti bebila lagi cik amira masak

Insya-Allah

cik amira upload

Dalca Daging/ayam
Bahan-bahan:
  • Ayam/daging(ikut kuantiti yang anda inginkan)
  • Kacang dhal(nama lain~kacang parpu)-selalu kat kedai cik amira minta seringgit..korang agak2 la
  • 3 biji kentang(potong dadu)
  • 1 peket serbuk kari daging
  • 1 batang kulit kayu manis*
  • 2 biji bunga cengkih*
  • 3 biji bunga lawang*
  • 3 biji pelaga*
  • 1 biji bawang besar(kisar)
  • 3 biji bawang putih(kisar)
  • 1 inci halia(kisar)
  • 1 cawan santan
  • 1-2 biji terung bulat
  • 2 batang kacang panjang
  • 1 batang carrot(rebus)
  • 2 tangkai daun kari
  • garam
Cara-cara:
1.Tumiskan rempah empat sekawan(*) hingga naik bau wanginya.Then tumiskan bahan-bahan yang dah dikisar dan daun kari hingga kekuningan.
2.Masukkan daging/ayam kita.Masak sekejap untuk make sure di empuk dan masak at the end nanti.
3.Kemudian masukkan rempah kari dan tambah sedikit air.Teruskan masak sampai daging kita empuk
4.Then,masukkan kacang parpu,carrot dan kentang yang kita dah rebus tadi.Tambah sikit air dan biar dia mendidih.Kemudian masukkan santan,sayur-sayur yang selebihnya.Perasakan dengan garam.Less is better..hi3
5.Sediakan perut untuk makan.

SELAMAT MENCUBA






No comments: