Friday, February 17, 2012

sambal udang Mak

Assalamualaikum & salam satu msia ><

Hari ni beta nak berkongsi resepi anak bujang hasil ilham bonda yang tercintan,Puan Siti Aishah
Resepi ni sangat dan teramatlah simple.It's only take 'bout 10-15 min to prepare it.
Kalau dah tahap pro you can manage it within 10-7 min ja.
So sebagai tuntasnya resepi sambal udang mak ni sangatlah sesuai dicuba oleh golongan bujang senang ,bujang sederhana atau bujang miskin di luar sana.So moh la kita mengusha resepi dapur anak Bujang beta hari ni.

sambal udang MAK
Barang-barang yg perlu dibeli bukan dicuri:

~Udang 10 ke 15 ekor(ikut kuantiti yg nk dilahap)
~4-5 camca besar cili  kering yg dikisar dan dibuang biji(takut kena appendices plak)
~ 3 sudu besar sos tomato
~2 sudu besar sos cili
~1/2 cili besar yang dicincang ++
~2 ulas bawang putih dicincang
~garam dan gula secukup rasa.

Cara mem'belasah' sambal udang mak:

  1. Tumiskan bawang bawang kita hingga kekuningan.Make sure jangan tumis sampai hangit.Nanti tak sedap dah.
  2. Masukkan cili kisar kita.Kemudian masukkan pula sos tomato dan sos cili.Tumis sampai pecah minyak bukan sampai pecah perut.^^
  3. Kemudian tambahkan sedikit air untuk melarutkan kuah kita.
  4. Masukkan udang.Masak.Jangan terlalu lama.Jika tidak manis udang akan hilang.
  5. Perasakan dengan garam.Kalau yang minat manis tambahkan gula.Usually amira tak masukkan gula,sebab sos dan udang dah manis
  6. Siap untuk ditelan.^^
sambal udang Mak

maaflah gambar tak canti,Kamera murah ja..hehe

Selamat mencuba!!!^^




No comments: