Hello..hello..
bersama lagi kita dalam rancangan
ketuk-ketuk
dapur Cik Amira
kali ini cik amira nak berkongsi
resepi mi kari cik amira
agak lama juga cik amira
tak update entri untuk bahagian dapur Cik Amira
actually banyak resepi cik amira
nak share
tapi
tula
malas nak upload gambar dari kamera
tapi kali ni
cik amira
post dulu resepi
Insya-Allah
nanti cik amira akan
post gambar mi kari cik amira
Mi Kari untuk Dummies(mcm cik amira la)
Bahan-bahan
1 peket mi
500gm daging ayam..kalau tak tau sukatan...beli ja dkt supermarket..isi ayam dkt bhgn frozen food
Kerang(ikut berapa banyak korang nak)-jgn lupa rebus n kopek isi dia..kan korang masuk ngn kulit plak..
1 peket Serbuk kari daging
2 tangkai daun kari
1 batang kulit kayu manis
2 biji bunga cengkih
1 bawang besar(tumbuk)
3 biji bawang putih(tumbuk)
1 inci halia(tumbuk)
1 peket santan
1 kiub ayam
2-3 biji kentang(rebus hingga empuk)
hiasan
tauge
tomato
sawi
fish ball and fish cake
telur ayam(rebus taw)
taugha goreng
limau nipis(kot nak masam-masam...ikut cita rasa)
Cara-cara:
1-tumiskan dahulu bunga cengkih ngan kulit kayu manis..sampai keluar bau yang wangi
2-masukkan daun kari ngn bahan-bahan yg ditumbuk..tumis hingga hangit kekuningan
3-masukkan serbuk kari and tambah sedikit air
4-masukkan ayam kita.Masak sampai wangi kari tu dah naik
5-then masukkan santan,kerang,dan kentang kita
6-Masaklah sampai semua bahan kita tu dah masak.
7-bila dah siap hidangkan dengan bahan hiasan kita tu..ok
8-sediakan perut yang kosong untuk melantak
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment