Hari ini cik amira sakan berkongsi resepinya
hahaha
cik amira nie bukanlah pro sangat
bab masak ni
tapi tulah
curious
and
cik amira memang suka
masak
walaupun tak sesedap mana
ok,dalam entri malam ni
cik amira nak berkongsi resepi
dalca daging/ayam
yang nie kawan cik amira
cik wani ghani yang request
so apa lagi jom lah try
tapi maap la..takda gambar nya
nanti bebila lagi cik amira masak
Insya-Allah
cik amira upload
Dalca Daging/ayam
Bahan-bahan:
- Ayam/daging(ikut kuantiti yang anda inginkan)
- Kacang dhal(nama lain~kacang parpu)-selalu kat kedai cik amira minta seringgit..korang agak2 la
- 3 biji kentang(potong dadu)
- 1 peket serbuk kari daging
- 1 batang kulit kayu manis*
- 2 biji bunga cengkih*
- 3 biji bunga lawang*
- 3 biji pelaga*
- 1 biji bawang besar(kisar)
- 3 biji bawang putih(kisar)
- 1 inci halia(kisar)
- 1 cawan santan
- 1-2 biji terung bulat
- 2 batang kacang panjang
- 1 batang carrot(rebus)
- 2 tangkai daun kari
- garam
Cara-cara:
1.Tumiskan rempah empat sekawan(*) hingga naik bau wanginya.Then tumiskan bahan-bahan yang dah dikisar dan daun kari hingga kekuningan.
2.Masukkan daging/ayam kita.Masak sekejap untuk make sure di empuk dan masak at the end nanti.
3.Kemudian masukkan rempah kari dan tambah sedikit air.Teruskan masak sampai daging kita empuk
4.Then,masukkan kacang parpu,carrot dan kentang yang kita dah rebus tadi.Tambah sikit air dan biar dia mendidih.Kemudian masukkan santan,sayur-sayur yang selebihnya.Perasakan dengan garam.Less is better..hi3
5.Sediakan perut untuk makan.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment